Meny Stäng

Välkommen till Holmsvedenbygden

Här är det nära till bad och fiske

Holmsveden ligger i södra delen av Söderhamns kommun i Hälsingland

I Holmsvedenbygden ingår byarna:

Hemstanäs, Henninge, Håkanbo, Härnebo, Långbo, Långviken, Småströmmarna, Tönnånger, Västby, Älgnäs.

Holmsveden kom till när järnvägen byggdes på 1870-talet. Holmsveden var till och med slutstation på norra stambanan år 1876 i väntan på att järnvägsbygget skulle ta sig förbi den s.k. Norrlandsporten, några kilometer norr om Holmsveden. Dagens goda kommunikationer med tåg, taxi och bussar gör det också lätt för boende att pendla från Holmsveden till arbete på andra orter.
Bygden har vintertid ca 500 invånare, men under sommaren femdubblas invånarantalet. Den storslagna naturen med trolska skogar, klapperstensfält, sjöar och grottor erbjuder goda möjligheter till upplevelser och friluftsliv – jakt, fiske, vandring och turer med kanot eller långfärdsskridskor är bara några exempel.

Badplatsen i Härnebosjön ligger bara 100 meter från järnvägsstation i Holmsveden.

Läs mera om Holmsvedenbygden

Söderhamns Kommunbygderåds (ALLIS) främsta syfte är att främja en långsiktig positiv och hållbar utveckling för hela Söderhamns kommun genom aktiv och kreativ samverkan mellan byarna och mellan byarna och staden. Detta bidrar till hög livskvalitet, trygg försörjning, stark ekonomi och god service i kommunens alla delar.