Meny Stäng

Lingonrecept från Holmsvedenbygden!

Har du också ett recept som du vill dela med dig av, så skicka ett mail till redaktionen.

Lingonsoppa

Efterrätt efter ett gammalt hälsingerecept

  • 1,5 liter vattten
  • 100 gr socker
  • 100 gr grötris 
  • 7 dl lingon (vill du ha mera lingonsmak ta lite till).

    Koka till risgrynen är mjuka. Serveras kall.

    Ingrid Belfrage

Lingonchutney 2020

Låt koka ihop. Smaka av. Tillsätt ev en flaska fruktpektin om chutneyn är för rinnig i konsistensen. 

Ta bort kanelstången.
Häll upp på glasburkar som stått 20 minuter i ugn på 100 grader.
Vrid åt locket och vänd burken upp och ner. Låt svalna innan burken vänds rätt. 

Servera t ex till revbensspjäll, grillad fläskkarré, stekt kött, köttbullar, renskavsgryta, älgstek…

Öppnad burk förvaras i kylen. 

Barbro Schönning 
Älgnäs/Bromma
  • 2 kg lingon (låt frysta lingon tina först)
  • 4 dl rörsocker
  • 1 dl syltsocker

         Låt koka ihop, tillsätt sedan

  • 1,5 dl lagrad rödvinsvinäger
  • 3-4 msk honung
  • 1 stor gul lök finhackad
  • 3 schalottenlökar finhackad
  • 4 klyftor vitlök finhackad
  • 2-3 klyftor pressad vitlök
  • 5 cm färsk ingefära finhackad eller riven
  • 4 st kanelstänger
  • 1-2 msk chiliflakes
  • 2-3 dl russin
  • 1,5 tsk salt

Formbakad fläskytterfilé med lingon- och gräddsås

Ingredienser 4 port.
800-1000gr Fläskytterfilé
kryddor: salt, malen sv.peppar och Knorrs
kött & grillkrydda eller valfri favorit.

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl rårörda lingon
  • 4 msk konc. kalvfond
  • 2 msk kinesisk soja

Ett supergott och enkelt recept som inte går att misslyckas med.

Eivor Sundström

1. Sätt ugnen på 175gr. Putsa köttet, salta, peppra, krydda runtom. Lägg i brödform på 1,5-2 l, det ska vara trångt. 

2. Blanda grädde, lingon, fond och soja. Häll i formen, se till så den kommer in under och vid sidorna. Baka mitt i ugnen till ca 70gr innertemp. det tar ca 1,5 timme.

3. Ta upp köttet och skär i ca 0,5cm tunna skivor.

4. Vispa ihop såsen, smaka av och red ev. med maizena för önskad fyllighet.

Servera med kokt potatis, grönt och ev svart vinbärsgelé.