Meny Stäng

Holmsveden- En oväntad skatt!

Här berättar Bautista Gonzàlez om sin spännande resa från Cordoba i Argentina till Holmsveden i Sverige.

 

Det hela började den 17 november 2017 när jag lämnade mitt hem i Cordoba, Argentina för att börja en resa utan slutdestination eller mycket planering, men med en stark nyfikenhet att lära känna andra länder, deras kulturer, tankesätt och natur.

 Idén att göra denna resa föreslogs mig av en stor vän, Agustin, med vem jag delade rugbybanor, universitetsstudier, utomhusfester (som bra argentinare) och goda tider. Grunden för denna idé var att vi visste att i Andorra (litet land mellan Spanien och Frankrike) varje vintersäsong (från december till april) är det nödvändigt att täcka många jobb runt turistnäringen och det krävs inte att vara en EU-medborgare att arbeta lagligt. Med detta hopp kom vi till detta land för att varje dag leta efter arbete och träffa nya människor. När vi bara hade en vecka kvar innan våra besparingar tog slut så plockade en man upp oss vid vägen när vi liftade tillbaka efter vi hade distribuerat CV hela dagen och erbjöd oss att arbeta i ett kök på ett hotell med flera uppgifter. Detta arbete gjorde det möjligt för oss att spara pengar för att kunna fortsätta resa. I slutet av april månad så var vi tvungna att bestämma om vi skulle fortsätta och vi tyckte att det var en utmärkt idé att bli medlemmar i workaway, en webbplats som erbjuder tusentals volontärer runt om i världen att du arbetar några timmar om dagen i utbyte mot mat och logi.

Den första platsen som vi tyckte var mycket intressant och som erbjöd oss arbete var ett Fransk slott från 1800-talet, kallad Chateau de La Valouze och ligger i La Roche Chalais, nära Bordeaux, Frankrike. Där ett par från sydafrika hade skapat en underbar plats där man kan fira bröllop och födelsedagar eller ha andra evenemang. Jobbet gick ut på att sköta den stora trädgården samt förbereda slottet för dom många olika evenemangen. Där träffade jag en fantastisk person som senare skulle bli den som välkomnade mig till Sverige: Adrian Videla. Denna 21-åriga svensk har bott en stor del av sitt liv i Gävle, där han lärde sig att utveckla sin enorma talang för magi med stor passion. Han har arbetat i London, Nepal, Frankrike och haft många event i Sverige på grund av berömmelsen han fick efter ha blivit Svensk och Nordisk mästare i allmän magi 2016.


Vi stannade i Frankrike i två månader innan vi fick en fantastisk möjlighet att prova på att arbeta som volontär på ett vandrarhem i Tanger, Marocko. Det blev en stor kulturchock för mig eftersom allt var så nytt och främmande, språket, religionen, kläder, arkitektur, sätt att prata osv. Men i Marocko hittade jag äntligen det jag sökte, den där känslan av att allt är annorlunda och varje dag är ett adrenalinkick. Så en dag dök en oväntad person upp: Carla. Denna vackra colombianska anlände med en vän till vårt vandrarhem för samma ändamål, att arbeta som volontär i några veckor och lära känna landet. Dagarna gick och vi började gilla varandra mer och mer. Efter en tid så återvände hon hem till Bogota men jag kunde inte motstå att följa efter henne, så efter 2 månader i Marocko flög jag till Bogota för att vara tillsammans med henne igen. Jag var där en månad, och där träffade jag vackra människor och dansade på karibiska stränder. Sedan återvände jag till det franska slottet för att arbeta i ytterligare två månader med min bror. I november återvände jag till Andorra, men den här gången åtföljdes jag av min bror och Carla. Där arbetade vi fram till april i år och sedan återvände Carla hem. 

Efter att arbetat som volontär på olika ställen i Cannes (Frankrike) och Barcelona (Spanien) ville jag hitta en plats där jag kunde stanna flera månader och inte behöva flytta omkring ständigt. Det bästa alternativet var att ansöka om ett arbetsvisum för ett år och alternativen för mig var Danmark, Sverige, Norge, Frankrike eller Tyskland. Jag bestämde mig för Sverige för jag gillade tanken på att det fanns en bra social välfärd, vacker natur och vänliga människor. Sverige har ju även ett gott rykte i världen när det gäller att värna om djur och miljö. Jag anlände till Stockholm den 6 juni som jag upptäckte var Sveriges nationaldag och därifrån reste jag till Eskilstuna där min vän Adrian bodde. Han gav mig ett mycket varmt välkomnade och jag bodde i hans lägenhet i några veckor medan jag sökte arbete och en egen bostad. Jag såg att en kvinna vid namn Åsa som bodde i Stråtjära tillsammans med sin hund behövde hjälp med att reparera en husbil. Vi kom bra överens och i juli så anlände jag till Stråtjära. Det första jag minns när jag anlände var känslan av den friska luften som var en sann glädje för mina lungor. När jag sen började utforska omgivningarna runt Stråtjära möttes jag av majestätiska skogar, sjöar med kristallklart vatten, helt stjärnklar himmel, det var fantastiskt att njuta av allt det mitt i den svenska sommaren.


Åsa är en mycket trevlig person som lärde mig mer om Sverige, gav mig goda råd och hjälpte mig mycket. Jag stannade där i 3 veckor tills jag hittade en lägenhet i Holmsveden som jag hyrde och flyttade in där tillsammans med Carla. Jag måste erkänna att jag till en början inte var övertygad om att vilja bo här, det såg ut som en ödslig plats där ingenting hände. Men efter en tid så ändrades min uppfattning fullständigt efter ha träffat många invånare från byn och när jag började utforska dom fina omgivningarna. Vi hade fantastiska fina sommardagar som vi ofta tillbringade på stranden vid sjön som ligger ett stenkast bort från vår lägenhet, där vi ofta träffade våra grannar och besökare från andra byar.

En dag gick jag förbi en skylt där det stod “blåbär köpes” jag förstod inte vad som menades men efter ha översatt det så förstod jag att här fanns det människor som ville köpa denna frukt. Detta ledde till att vi träffade Daniel och Yana, ett mycket trevligt par från Holmsveden som lånade ut två bärplockare till oss så vi kunde börja plocka bär och sälja. Det blev en fin naturupplevelse att spendera tiden med att plocka bär i skogen.

Med tiden så har vi träffat alla våra coola grannar, Gunilla, Ömer, Stefan och hans bror,  Björn, Lena, Laila, Uno, Angela, Tommy, Rambo, Akke på Tempo, Said och hans familj. Det var otroligt att se hur vår uppfattning om folket förändrats så mycket, vi har upptäckt en skatt för själen som skapas med människors värme och naturens välsignelse. Vi har saknar ord för att tacka er för den här tiden tillsammans, stort tack för att ni har integrerat oss, hjälp oss, varit goda grannar, de här kommer att vara oförglömliga månader.

Vi älskar er väldigt mycket och önskar er det bästa.

Fortsätt att ta hand om och hålla liv i denna vackra by som heter Holmsveden.

Bautista Gonzàlez

The End

Denna sida använder cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan accepterar du hanteringen av cookies.  Vår integritetspolicy