Meny Stäng

Helgonleden

Pilgrimsled från Uppsala till Trondheim

Pilgrimsleden genom Småströmmarna

Försommaren 2011 invigdes en etapp av Helgonleden som går genom Småströmmarna. Helgonleden är en vandringsled med pilgrimsstatus och klassas som europeisk kulturväg. Den förbinder Uppsala med Nordens största pilgrimsmål, Trondheim. Hela leden är mer än 500 kilometer lång. Helgonleden har samma status som de mer kända pilgrimslederna i Spanien till Santiago de Compostela. Mer information om Helgonleden kan man hitta om man söker på nätet, adressen www.helgonleden.n.nu

Det var en grupp entusiastiska pilgrimer i Hamrånge och Gävle som under flera år sökt efter och provvandrat möjliga vägar. De flesta ursprungliga pilgrimslederna är i dag motorvägar, som E 4:an här. Man ville göra Helgonleden efter stigar och vägar som löper så nära de gamla lederna som möjligt.

Man beslutade sig för sträckningen Bergby-Viksjö-Romsen-Småströmmarna-Hamnäsfäbodarna och vidare till Själstuga/Staffanstenen.

Leden har möjliggjorts tack vare medel bland annat från Leader Gästrikebygden, Skogsstyrelsen och otaliga arbetstimmar av frivilliga pilgrimsvänner. Stolpar med Sankt Olavsmärket markerar leden.  Det finns även digitala kartor och etappbeskrivningar att hämta på Paxwalk.se

Tanken med Helgonleden var också att den ska kunna väcka småbyar som passeras till liv och ge invånarna lite inkomster genom att erbjuda sovplatser och förtäring. Helgonleden och dess vandrare har verkligen satt vår vackra by på kartan och gett den nytt liv och rörelse.

Sankt Olavsmärket  på informationstavlan. Stolpar med det märket markerar leden..

Någon månad före invigningsvandringen kom några pilgrimer från Hamrånge till Småströmmarna och knackade på. De ville informera byborna om vad som var på gång. Nyheten blev väl mottagen i byn. Nya kontakter togs med pilgrimsgruppen i Hamrånge samt organisationen Pilgrimstid.

Lagom till premiärvandringen öppnade Päivi Quist ett pilgrimshärbärge i sin kåta alldeles vid leden. Den är öppen för rast och vila för vandrare, även för övernattning. Dessutom finns det fler möjligheter för övernattning. Vandrare kan även beställa enklare förtäring, vegetariskt.

I härbärgets gästbok har många pilgrimer skrivit om sina upplevelser under vandringen och vistelsen i Småströmmarna. Lugnet, tystnaden och den vackra naturen är återkommande teman. Helgonleden har även lockat hit några utländska pilgrimer, t.ex. från Belgien och Portugal. Speciellt den vackra, orörda naturen och tystnaden har gjort ett stort intryck hos dem. Något de inte har upplevt tidigare under sina pilgrimsvandringar i Spanien eller i övriga Europa.

Pilgrimsvandringar var vanliga under medeltiden. Efter nära 500 års träda har pilgrimsrörelsen fått en renässans och intresset för att vandra ökar. Det är en rörelse i tiden, ett miljövänligt och alternativt sätt att resa, som handlar om både kroppen och själen. Man behöver inte vara troende för att gå längs Helgonleden. Det finns lika många skäl nu som förr till att ge sig ut på en pilgrimsvandring.

Kontaktperson i Småströmmarna
Päivi Quist 
telefon 070-286 36 83 epost paiviquist@hotmail.com

Denna sida använder cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan accepterar du hanteringen av cookies.  Vår integritetspolicy