Meny Stäng

Grillplatser i Holmsvedenbygden

Fler och fler träffas ute och grillar korv och andra godsaker!


Ska man umgås så ska man göra det utomhus och med ordentligt avstånd, säger statsepidemiolog Anders Tegnell. Vi kan inte mer än hålla med och vill därför tipsa om våra grillplatser för dig som tycker att det är mysigt att vara ute i naturen även under vinterhalvåret.

Sagberg

Vill man ha en magnifik utsikt att njuta av medan man grillar, så är Sagberg att rekommendera. Det finns ett flertal grillplatser att välja mellan, alla med fin utsikt över Holmsvedenbygden. 
Under tider man väntar på att korven ska bli klar, så finns det mycket spännande att utforska på Sagberg. 

Sandnäbben

Det är lite krävande att ta sig upp och ner från stranden då det bitvis är branta backar och smala stigar. Men det är definitivt en fin plats att besöka även vintertid då det är västläge på Sandnäbben, vilket betyder att det är generöst med soltimmar även under den mörka tiden på året. Det finns bara en enkel eldstad och vill man sitta på något får man ta med sig det själv.

Badudden

Har man inte tillgång till bil, så ligger grillplatsen endast 100 meter ifrån tåg och busstationen i Holmsvedens centrum. Tidtabeller finns på www.xtrafik.se. Soptunna och toaletter finns. 

Flugan

Flugan som ligger tre kilometer söder om Holmsveden är en trevlig liten skogstjärn som har fin vildmarkskänsla. Det finns ingen bilväg som går ända fram, utan man får gå eller cykla den sista kilometern. Här finns en eldstad som ligger bara några meter ifrån stranden. Vill man njuta av en fin solnedgång samtidigt som man grillar korv så har man hittat rätt ställe.

Kvarnudden

På Kvarnudden finns det en lättillgänglig grillplats med vacker utsikt över Härnebosjön. Kvarnudden ägs och drivs av Equmeniakyrkan Skog och Equmenia ungdom. Du är välkommen att vara på Kvarnudden även då det inte är program.

Lägerplatsen

Lägerplatsen ligger en liten bit ovanför Idrottsgården i Holmsveden. Parkera gör man vid Idrottsgården, och sen har man en lätt promenad upp till lägerplatsen. Den kanske är mest känt som platsen som Tomten brukar besöka strax före jul. Det finns tre stockar att sitta på, går man upp en bit mot skogen så har man fin utsikt mot Sagberg och ner till Härnebosjön.

Kvarnholmen

Kvarnholmen är en halvö vid Kvarnudden som längst ut har en grillplats nära vattnet. Det finns en rejäl spång som man går ut på från Kvarnudden, och sen har man en kort promenad ut till grillplatsen. Vill man ha något att sitta på så får man ta med det själv för det finns bara en enkel eldplats. Men det är en mysig plats nära vattnet.

Sagbergsleden

Ett rejält vindskydd som man kan söka skydd i om det blåser eller regnar. Det ligger längs Sagbergsleden mellan Kvarnudden och Härnebo. Det är fint placerat högst upp på berget med en utsikt över Härnebosjön. Du promenerar lätt upp på cirka 20 minuter från parkeringen vid Kvarnudden. Det finns en enkel eldstad där man kan grilla sin korv.

Stationsholmen

Stationsholmen ligger i Härnebosjön precis utanför Lignells Mekaniska. Sommartid så behöver man båt för att ta sig ut, men på vintern så brukar isen vara tjock och då går det utmärkt att promenera ut. Grillplatsen ligger vänd mot väster, när solen skiner så har man det varmt och skönt när sitter och grillar. 

Strömån

Grillplats med vindskydd som ligger otroligt fint längs den del av Strömån som går mellan Näsfjärden och Högtjärn. Platsen ligger bara ett stenkast ifrån Bredängesbron. Fin plats att besöka sommartid när man kan stå på bron och se Strömån ringla sig fram i det gröna landskapet. Det gäller att passa på medans bron står kvar för den sjunger på sista versen.

Eldning och allemansrätt!

Lägerelden sätter krydda på vårt friluftsliv men allemansrätten ger ingen självklar rätt att göra upp en eld. Men du får elda om du är försiktig så att elden inte riskerar att sprida sig eller skadar mark, djur och växter.

Det är viktigt att välja en plats för elden där det inte är risk att den sprider sig eller skadar mark och vegetation. Grus eller sandig mark är lämpligt underlag. Mossa, torvmark eller jordig skogsmark är mindre bra. Där finns inte bara risk för att elden lätt kan sprida sig. Den kan också ligga och pyra nere i marken för att senare flamma upp.

Elda inte direkt på – eller alldeles intill – berghällar eller större stenblock! De spricker sönder och får sår som aldrig läker. Du får ta nedfallna kottar och löst liggande pinnar och grenar på marken som ved till elden. Men det är inte tillåtet att hugga eller såga ner träd eller buskar, eller att ta ris, grenar eller näver från levande träd. Det är heller inte tillåtet att använda vindfällen som ved.

Eldningsförbud

Om det är risk för brand i skog och mark kan eldningsförbud införas. Detta är exempelvis vanligt vid torrt väder. Det är länsstyrelsen eller kommunens räddningstjänst som utfärdar eldningsförbud. Då är all öppen eld förbjuden, även eldning i iordninggjorda eldstäder.

Information om brandrisk eller eldningsförbud kan du få på kommunens och länsstyrelsens webbplats eller hos kommunens räddningstjänst.

Ofta kan campingplatser och turistbyråer också ge besked om brandrisken.

Nationalparker och naturreservat

Beslutade eldningsförbud omfattar också nationalparker och naturreservat. I sådana områden gäller vanligen också särskilda regler för eldning. Det kan vara helt förbjudet, eller bara tillåtet på vissa iordningställda eldplatser.

Vad som gäller framgår av anslagstavlorna i området. Du kan också få mer information om dessa regler från kommunen eller länsstyrelsen.

.

Mer information

På Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbplats hittar du riskprognoser för gräsbränder. Där finns också en folder om eldning och allemansrätten på fem språk och en applikation du kan ladda ner för att hålla koll på brandrisken i skog och mark

Badudden

Stationsholmen

Kvarnholmen

Kvarnudden

Sagbergsleden

Lägerplatsen

Sagberg

Sandnäbben

Flugan

Strömån

Denna sida använder cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan accepterar du hanteringen av cookies.  Vår integritetspolicy