Om bygden

Holmsveden ligger i södra delen av Söderhamns kommun i Hälsingland. I Holmsvedenbygden ingår byarna Henninge, Håkanbo, Hemstanäs, Långbo, Härnebo, Västby, Långviken, Tönnånger, Älgnäs och Småströmmarna.
Byarna runt omkring är betydligt äldre än själva Holmsveden. Så länge som Sverige haft kartor, så länge finns de största byarna omnämnda.

Holmsveden kom till när järnvägen byggdes på 1870-talet. Holmsveden var till och med slutstation på norra stambanan år 1876 i väntan på att järnvägsbygget skulle ta sig förbi den s.k. Norrlandsporten, några kilometer norr om Holmsveden.

Dagens goda kommunikationer med tåg, taxi och bussar gör det också lätt för boende att pendla från Holmsveden till arbete på andra orter.
Bygden har vintertid ca 500 invånare, men under sommaren femdubblas invånarantalet.

Strax söder om Holmsveden, i Gårdsjösundet, har man funnit boplatser som är 8 500 år gamla. Det är den största utgrävningen från stenåldern som finns på våra breddgrader.
Den storslagna naturen med trolska skogar, klapperstensfält, sjöar och grottor erbjuder goda möjligheter till upplevelser och friluftsliv – jakt, fiske, vandring och turer med kanot eller långfärdsskridskor är bara några exempel.
Till Tönnångerssjön, där isarna fryser först, lockas många långväga långfärdsskridskoåkare. Badar gör man vid Långbo i Storsjön eller Badudden i Härnebosjön.

2 thoughts on “Om bygden

 1. Hej! Kollade er info, eftersom min pappa Börje Dahlqvist i sin ungdom, sannolikt i början av 1940-talet bodde i Holmsveden. Han arbetade en tid i en herrekiperingsaffär, men jag vet inte om det var i H. Har röjt och hittat en illa medfaren skrift ”Holmsvedens idrottsförening 25 år” av Albin Lingvall. Omfattar knappt 100 sidor. Är ni intresserade av att jag skickat den till er?

  1. Hej
   Du får gärna skicka den till oss.
   Holmsvedenbygdens Intresseförening
   Skolbacken 13
   823 92 Holmsveden

   Om du vill att vi ska se om det finns mera info om den pappa så skicka hans födelseuppgifter så kan vi leta i kyrkböckerna.
   MVH Tommy

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.